Zavrtela se prva turbina u Alibunaru, ministar Antić otvorio vetropark

Zavrtela se prva turbina u Alibunaru, ministar Antić otvorio vetropark

Vetropark Malibunar pušten je u rad!   Prva od četiri turbine vetroelektrane Malibunar zavrtela se nakon što je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ritualno, uz prisustvo menadžmenta kompanije Elicio, razbio šampanjac udarcem u turbinu, što je bio znak da se prva turbina zavrti.

Drago mi je da sam ovde, da zajedno obeležimo završetak radova vetroparka Malibunar, ali i da obeležimo početak izgradnje VE Alibunar, koju očekujemo već sledeće godine na mreži, u skladu sa obećanjem i planovima investitora. Današnji događaj pokazuje da Srbija postaje zemlja zelene energije, ali i da ozbiljni investitori imaju poverenje u Srbiju – rekao je ministar Antić.

Direktor kompanije Elicio Emile Dumont zahvalio se prisutnima na podršci u realizaciji projekata.

Pokazalo se da je odluka kompanije Elicio, kao člana grupacije Nethys, da 2014. preuzme i završi razvoj vetroparkova Malibunar i Alibunar ispravna, i da je Srbija dobro mesto za investiranje. Mi ne želimo da se zaustavimo ovde, već i da započnemo nove projekte poslove i projekte – rekao je Dumont.

Vrednost investicije vetroparka Malibunar je 14 miliona evra, od čega je 9,8 obezbeđeno iz kredita UniCredit banke, čija generalna direktorka Chila Ihas je, u pozdravnom govoru okupljenima poručila da je zadovoljna što UniCredit banka finansira jedan ovako važan projekat, ali i učestvuje u finansiranju drugog većeg projekta.

Svečanosti je prisustvovao i Thomas Lubeck, direktor IFC grupacije za Zapadni Balkan, ambasador Belgije, zvaničnici opštine Alibunar, predstavnici pokrajinske administracije, javnih preduzeća, medija, poslovnog i javnog života.

Pogledajte kako je bilo na svečanosti:

Sledeća Vest Prethodna Vest